Nož


Čudna naprava. Moćna. A jednostavnijeg sklopa ne može biti. Prava moć često bdi u jednostavnosti.
Ta naprava ima dva dela. Jedan je efikasno upotrebljiv, drugi posrednički upotrebljiv, jer bez njega ni onaj prvi ne bi mogao da se upotrebi. Jedan deo je sačinjen od ubojitog materijala. Njime se munjevitom brzinom mogu rešiti mnoge stvari koje spadaju u široku kategoriju stvarnosti. Ako se njime rukuje bez posredstva drugog dela, koji njegovu bezglavu ubojitost pretvara u kontrolisanu i efikasnu, ostavlja bolne, vlažno-crvene i često duboke tragove (u zavisnosti od toga koliki je stepen nepravilnog rukovanja tim delom).

Budi nož
Da ne bi bio sečen
Budi vlasnik
Da ne bi bio stečen.

Efikasnost ove naprave može da bude velika, ukoliko se koristi u prave svrhe.
Kada Mozak šalje signal da je nedvosmisleno nužno preseći ono što je po svim kriterijumima lošeg dejstva štetno po Jedinku, a Jedinka je i akutno i hronično neodlučna usled slepila, golemog taloga tog lošeg dejstva i straha od ponovne greške  -  treba Nožu prepustiti da odluči. Ostatak se svodi na nadanje da će odluka da padne brzo, brzo koliko i sam Nož.

Jedanput me je posetio čovek i doneo nož. Rekao mi je da proverim da li je (nož) dovoljno oštar. Uzeh parče papira da na njemu izvršim tu proveru, međutim, čovek me zaustavi i reče: ’’Ne, ne tako. Moraš da probaš na sopstvenom prstu.’’ Bilo je nečeg u meni što ni na tren nije posumnjalo u istinitost ovakve provere, te uzeh nož od njega i zasekoh sopstveni kažiprst.
Toliko beše oštar da nije bilo ni bljeska bola. Da kroz živa stvorenja na ovoj planeti ne protiče krv, svojim nebrojenim potocima i rukavcima, dokaza o efikasnosti ove naprave ne bi ni bilo.

Slobodnjaci, stanovnici planete Arakis, preseku nožem ono što je nepotpuno i kažu: ’’Sada jeste potpuno, jer je ovde okončalo svoje postojanje’’.

Vreme je za Nož.
Uvek je vreme za Nož.
Spremnost za presecanje i svest o presecanju (obično) ne dolaze sami od sebe. Često je potrebna pomoć, i to ne mala.
Ali činjenica je da nikad nije kasno. Za Nož.









2 коментара:

  1. Jedno vreme sakupljao sam raznorazne noževe i bodeže, međutim prestao sam sa tim hobijem kada sam dobio decu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se, nije prigodno kad čovek dobije decu. Moja rođaka je isto volela noževe, uvek smo je zezali :), mada razumem tu sakupljačku strast, ljudi se prosto mogu diviti izradi npr. Ja se nikad nisam divila noževima, ali mi se sviđa njihov metaforički smisao, baš kako su opisani i u ovom tekstu.

      Избриши