O blogu i autorki

Pišem uglavnom onako kako i živim  - jureći i tražeći suštinu, a stalno je zaobilazeći. Ali svejedno nekako stižem do nje (ili sam barem na pravom putu, mada, svaki put je onaj pravi, dokle god se ide), samo ne direktno.
Koji su tačno razlozi za to, nisam sigurna. Možda zbog večite bojazni da cilj do koga se lako stigne nije stvarno postignut (što, opet, često za nuspojavu ima komplikovanje i jednostavnog, usputnog, rutinskog i svakodnevnog funkcionisanja). Možda zbog toga što ni sama ne znam šta je u stvari suština. Možda i zato što, iz brojnih razloga, svesno ili nesvesno izbegavam susret sa tom suštinom. A možda zato što prosto želim da nateram i sebe i potencijalnog čitaoca da prodre(m) u te slojeve indirektnog, da razmišlja(m), domišlja(m) tumači(m), na koji god način želi. Da učita sebe samog u tekst koliko god mu je volja. Autor je prolazna stavka, tekst živi i nastaviće da živi sopstvenim životom, i da govori sopstvenim jezikom koji je za svakoga ko čita drukčiji... jer ono što je bitno nije pronaći autora u tekstu, već  -   pronaći sebe samog. Makar u samo jednom stihu ili reči.

Koji god bili moji razlozi za zaobilaženje suštine -  polako ali neumitno svejedno klizim ka njoj... ,,Ezoterijum'' je manje-više neka vrsta žive, pokretne arhive tog puta. Silazak u samu sebe. Izlazak iz same sebe. I sve je uvek podložno promeni, koliko god statično delovalo.

Vrlo često se gubim u tom zaobilaženju i lutanju, ali znam da ništa od toga nije bilo izgubljeno vreme. I ne samo to  -  sve to je, štaviše, bilo neophodno proći. Zapravo, volela bih da sam više lutala i nalazila zanimljive puteve... da sam malo više živela... Ali to nikad nije kasno ispraviti.

Ne volim i izbegavam da sebi pridajem bilo kakvu titulu/oznaku shodno zanimanju, sferi interesovanja, mentalnom sklopu, itd. Mogu samo da dam konkretni podatak o tome da sam rođena 1985. godine u Sremskoj Mitrovici, kao i o tome da sam završila Filološki fakultet, da radim kao prevodilac, i da me trenutno još diplomski rad deli od završetka Visoke škole za informacione tehnologije. Pored toga, nalazim veliko zadovoljstvo u pisanju i izražavanju kroz likovnu umetnost. Neko vreme sam se bavila i muzikom (sa večitom tendencijom da počnem ponovo). S vremena na vreme imam ogromnu potrebu da putujem, da se krećem, kako unutar sebe, tako i u svetovima koji me okružuju (materijalnim i nematerijalnim).

Kretanje i rast unutar samog sebe i izvan sebe, i izlazak iz samog sebe  -  jedan je od razloga postojanja ovog bloga.

Koliko god da mi je kretanje kroz život indirektno i suština nepoznata, jedno je izvesno: ljubav prema svemu onome što se ne može videti golim okom, što se nalazi ispod nekog od mnogobrojnih slojeva pojavne stvarnosti, nije se nikad menjala. Pisanje, čitanje, gledanje filmova, igranje video-igara, slušanje muzike i likovna umetnost su mi neki od alata za dolazak do tih skrivenih slojeva. Povremeno, i stvarni život. Slike i slikovitost su mi preko potrebni. Štaviše, oni su mi ključni u svemu što radim, čak se može reči i da je to način na koji funkcionišem, postojim. Ali po tome se ne razlikujem od ostatka planete.
Što se ostalih alata tiče... tu je ,,Ezoterijum''  -  da vas indirektno uvuče u pretragu slojeva. A koju suštinu ćete naposletku pronaći, na vama je.

Jelena Perišić

Нема коментара:

Постави коментар